25. 01. 2024

Povinné doklady v autě

Od 01.01.2024 již není u nových vozidel vydáván velký technický průkaz (VTP), ten zůstane pouze v elektronické podobě v online databázích. Nově se tedy bude vydávat pouze jeden průkaz, a to osvědčení o registraci vozidla (ORV) a bude rozšířen o pár údajů z VTP, takže tvoří kombinaci malého a velkého technického průkazu. Co se týká starších vozidel, u těch se VTP bude odebírat v momentu jakéhokoliv úkonu v registru silničních vozidel.

Protože zůstane původní formát ORV (velikost), neuvidíme už na průkazu údaje o předchozím vlastníkovi, barvu vozidla, bohužel ani informace o dodatečných úpravách vozidla, potvrzení o uhrazení ekologické daně, záznamy o technických prohlídkách (STK) ani alternativní rozměry pneumatik. Dostupnost těchto údajů bude v databázích. Vzhledem k přenosu dat, kde může selhat lidský faktor, mohou některé informace o vozidlech chybět. Zvláště pak dodatečné úpravy auta nebo alternativní rozměry pneumatik. Doporučujeme Vám, pokud ještě máte VTP, okopírujte si ho pro případnou reklamaci údajů o vozidle. Může se stát, že kvůli chybějícím údajům o vozidle v databázi nemusíte projít při STK, protože vozidlo nebude odpovídat skutečnosti a budou na něm oproti zjištěným informacím změny.

Naopak, v novém osvědčení o registraci vozidla najdeme datum první registrace i v ČR, kromě provozovatele také vlastníka vozidla, emisní limit a číslo schválení typu. Ostatní informace, které již neuvidíme na fyzickém dokladu, můžeme dohledat na webu dataovozidlech.cz nebo v mobilní aplikaci eTechničák. Mobilní aplikace eTechničák zatím není dostupná pro Android, ale v podstatě nabízí stejné informace jako web dataovozidlech.cz, kde si při zadání číslo ORV, čísla TP nebo VIN můžete pročítat v informacích o vozidle. 

Ostatní informace, které již neuvidíte na fyzickém dokladu, můžete dohledat na webu www.dataovozidlech.cz nebo v mobilní aplikaci eTechničák. Informace o vlastních vozidlech si můžete jednoduše dohledat v Portálu dopravy nebo v Portálu občana.

Další novinkou ohledně průkazů v autě je i ta, že od 01.01.2024 nemusíte sebou vozit zmíněný ORV, řidičský průkaz, zelenou (bílou) kartu. Bude Vám stačit platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Pozor ale, toto si mohou dovolit pouze řidiči s registrovaným autem v českém registru vozidel. A také si dávejte pozor, jakmile vyjedete za hranice, bude doklady potřebovat. Pravdou ale je, že se Vám tyto doklady budou hodit v momentě dopravní nehody, ke které nebudete volat policii. A když jsme u dokladů, tak pokud jste starší 65 let, určitě sebou musíte vozit potvrzení od lékaře a na vyzvání předložit doklad o zdravotní způsobilosti.