06. 01. 2023

Koupě auta za hotové

Koupě auta za hotové

Možností, jak řešit nákup vozidla je celá řada, ale pokud je vám nepříjemná půjčka na auto, nebo jiný způsob financování auta přostřednictvím bankovních i nebankovních institucí, pořád i v dnešní digitální době stále ještě existuje možnost koupě vozidla s platbou za hotové, nicméně opravdu v hotovosti lze v současné době platit max. do limitu 270 000 Kč. Na ojeté vozidlo, případně nějaké z těch nejlevnějších nových na trhu, případně na koupi levnějšího motocyklu Vám to stačit může, ale ve většině případů se už nebude jednat o klasickou koupi s platbou v hotovosti, ale o úhradu bankovním převodem. I koupě vozidla se tedy posouvá na bezhotovostní platební styk, který má své výhody, ale i spoustu nevýhod. Z určitého pohledu to mohou být poplatky bank, které z každé malé i velké transakce ukrojí kus z hodnoty každé finanční transakce ve svůj prospěch a reálně tím znehodnotí převáděnou částku, aby se tím podpořila banka samotná, která ale až na skutečné výjimky má vždy zahraniční majitele. 

Ale spoustě klientů může v dnešní nejednoduché době vadit i  elektronická stopa, kterou každá taková platba zanechává a už vždy bude někde existovat záznam, že si konkrétní osoba u konkrétní společnosti zapůjčila prostředky, vzala úvěr na auto, aby uhradila vozidlo od konkrétního prodejce. Pokud ale pomineme tato fakta a nakupuje firma, která svou anonymitu stejně nemůže plně uchovávat, pak se koupě vozidla za své sice může zdát jako nejlepší způsob pořízení vozidla, ale nemusí tomu tak být. V dnešní době vysoké inflace, kdy se v případě větší částky opět dostáváme do situace, že si musíme nejprve na koupi vozu našetřit, ale úspory během tohoto procesu tak postihuje velmi vysoká inflace, která v reálu dosahuje mnohem vyšších hodnot, než dnes připouští statistický úřad a rozespořené prostředky tak každým dnem znehodnocuje inflace. Zároveň tím přicházíte o možnost prostředky lépe využít, ať se již jedná o rodinné finance nebo peníze firemní, kdy se v této spojitosti hovoří o tzv. nákladech ušlé příležitosti. Ono totiž nejde jen o samotnou příležitost k investici, ale i skutečnost, že úvěr na auto má aktuálně úrokovou sazbu, která nedosahuje ani poloviny výše inflace a kdy reálně takovému poskytovateli prostředků na koupi vozu vracíte právě o procentuální rozdíl mezi inflací a danou úrokovou sazbou z vypůjčené částky méně.

U některých konzervativních klientů může stále být nepříjemný pocit nějakého dluhu vůči poskytovateli financování, ale co si budeme povídat, nejméně bolí znehodnocení peněz, které nejsou Vaše, a tak i zarytí odpůrci podléhají výhodám nákupu na úvěr od banky čím dál častěji.

Moje doporučení tak zní, braňme si možnost hotovostních plateb, využívejte ji co nejvíce v běžném životě a platebním styku, podpoříte ekonomiku, obchodníky a nebude zbytečně podporovat zahraniční vlastníky bank, nicméně u financování vozidel už se s platbami v hotovosti rozloučit v převážné většině případů musíme a pak koupě auta na úvěr může dávat o to větší smysl.